2013. szeptember 25., szerda

Iványi: Minden módon szeretnénk védeni azokat, akik adják a nevüket

Még néhány napja van a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek (MET), hogy összegyűjtse 10 ezer nyilvántartott tagjának nyilatkozatait. A Klubrádióban Kuncze Gábor beszélgetett Iványi Gábor lelkésszel a témáról. Azóta is gyűlnek az aláírások. Én természetesen nyilatkozom arról, hogy az egyház tagja vagyok, és mindenkit, akiről feltételezem, hogy köze lehet a MET-hez, igyekszem erről meggyőzni. Az alábbi beszélgetésben minden felmerülő kérdésre választ adtak. Olvasd el, nyilatkozz és küldd tovább!

Kuncze Gábor utalt arra, hogy manapság 12 apostolnak sem lenne könnyű dolga, ha a magyar szabályok szerint próbálná elismertetni egyházát. Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezető lelkésze megjegyzi: „Nem olyan rossz idők ezek. Nem tanulságok nélkül való, nem csak a veszteségeinket számláljuk. Ilyenkor sokan vizsgázhatnak barátságból, szolidaritásból, nagylelkűségből, bátorságból – ugyanakkor mi is vizsgázunk türelemből és egyebekből.”

Kuncze Gábor ezután ezt kérdezi Iványi Gábortól: - 10.000 nyilvántartott tagot kell igazolnotok ahhoz, hogy az egyházi státuszt megkapjátok. (A nyilatkozat ennek a cikknek a csatolmányai között található: http://www.wesley.hu/cikk/met-egyhazi-statuszanak-megerositese ) Én aláírom, nem zavar – de lehetnek olyanok, akik aggódnak, hogy te jóisten, ott lesz a nevem a listán, és akkor majd mindenféle retorziók érnek. Mi történik a megadott adatokkal? Van erre biztosíték?

Iványi Gábor: - Aki semmihez nem adja a nevét, címét, az sem lehet biztonságban, mert sokféle módon, tudta nélkül is lehet listákat összeállítani. De én nem akarom kiszolgáltatni ezeket a nyilatkozatokat. A törvény csak annyit mond, hogy az egyháznak ellenőrizhető módon kell rendelkezni a hívei, támogatói adataival. Arra gondolok, hogy közjegyzői nyilatkozattal hitelesítjük majd, hogy megvan az előírt létszám, és vita esetén legfeljebb bíróság tekinthetne bele a nyilatkozatokba, számolhatná össze. Tehát minden módon szeretnénk védeni azokat, akik adják a nevüket – és teljes szeretettel és tisztelettel értjük meg azokat, akik nem akarják adni a nevüket - híveink közül sem -, mondván hogy ki tudja mi történik. Tehát egyáltalán nem érezzük úgy, hogy bárkinek kötelessége lenne kockáztatni.
Nem olyan értelmes harc ez, ami most zajlik, hogy ebbe bele kell halni – de nagyra becsüljük azokat, akik veszik a bátorságot.

Kuncze Gábor: - Nagyon sok ismerősöm van, aki most adja a nyilatkozatát arról, hogy az egyházatok tagja. Sok technikai kérdés is felmerül. Elfogadható megoldás-e például, hogy valaki letölti a nyilatkozatot, aláírja, beszkenneli és elektronikusan elküldi nektek?

Iványi Gábor: - Abszolút. Minden forma lehetséges, amely teljesíti azt a feltételt, hogy a hozzánk eljuttatott nyilatkozaton legyen egy azonosítható támpont, egy lakcím, egy email-cím, amelynek segítségével kizárható, hogy valaki helyett adnak le nyilatkozatot, olyan személy helyett, akinek ez nem volt szándéka, nem tud a dologról és nem vállalná.
A nyilatkozatokat az 1410 Budapest, Postafiók 200. postacímre is el lehet juttatni. és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség központja 1086 Budapest, Dankó utca 11. címen található, itt is átvesszük a nyilatkozatot, és a nyilatkozathoz szükséges űrlapot is lehet kérni. Telefonszámaink pedig 577-0500 vagy 577-0510.
Szeptember 30-ig el kell jutniuk hozzánk a nyilatkozatoknak, ahhoz, hogy a megszabott határidő lejártával, október elsején be tudjuk jelenteni a feltétel teljesítését.

Kuncze Gábor: - A környezetemben nagy felbuzdulást érzékelek, sokan adták már le vagy készülnek leadni a nyilatkozatot. Hogy álltok?

Iványi Gábor: - Mindenkinek hálásan köszönöm. Szerintem sem állunk rosszul – de akkor sem esünk kétségbe, ha mondjuk nem sikerül összegyűjteni a szükséges mennyiséget. Annyi, de annyi kedves támogatást, megértést, szolidaritást tapasztaltunk, hogy már akkor is megérte. Mindazonáltal, bízom abban, hogy meglesz a tízezer nyilatkozat, sőt, lehet, hogy ezt a számot meg is haladjuk. Az sem lenne baj. Boldogan vesszük bárkinek a támogatását – és ahogyan tudom, személyesen is viszonzom.

Kuncze Gábor: - Ezt máris megtetted, hiszen a vallási tevékenységen túl nálatok nagyon-nagyon erős a karitatív tevékenység. Bármelyik magyarországi egyházzal állnátok a versenyt e tekintetben. Ha nem sikerülne elnyerni az egyházi státuszt, éppen ez a tevékenységetek látná leginkább kárát. Mostanában elsősorban a hajléktalanok mentésével, segítésével kapcsolatban találkozhat veletek a közvélemény, de más területeken is kiemelkedő a munkátok. A lemaradott térségekben például gyerekek ezreit etetitek, oktatjátok.

Iványi Gábor: -  Igen, 3- és 4.000 között van az ő számuk, szegény, hátrányos helyzetű, sajátos nevelési igényű gyermekek. Mi csak közvetítjük feléjük támogatóink segítségét.
Rajtunk keresztül is részt lehet ebben a munkában venni – nem is akarjuk kisajátítani a magunk számára.
De a Biblia szerint is ez a legszebb istentisztelet: a bármilyen szempontból rászorulóknak segítségére lenni. Amikor azzal próbálkozott a hatalom, hogy ez nem egyházi ügy, megdöbbentem. Ha megnézzük az evangéliumokat, egyértelmű üzenetet kapunk, hogy mit is tenne Jézus azokért, akik az utcára szorulnak. (Mindig sajnálom, mikor egy-egy nagy hangon nyilatkozó politikus az Újszövetségre mutogat, s mindig azt kell megállapítanom, hogy valószínűleg ezeknél a lapoknál összeragadt az ő Bibliája.) Vajon a mai polgármesterek, főpolgármester helyében Jézus hajkurászná-e az utcán levőket, kiszorítaná-e őket az épített környezetből, szidalmazná-e, gúnyolná-e őket – vagy pedig azt mondaná, hogy ők az én fitestvérem, nőtestvérem és anyám. Így fogalmazza régiesen a Biblia. Tehát mi is úgy tekintünk rájuk, mint közvetlen édes rokonainkra, hozzátartozóinkra – és boldogok vagyunk, ha a most megnövekedett furcsa, virtuális nagy családunkban ebben az ügyben is találunk támogatókat.

Kuncze Gábor így zárta a beszélgetést: - Köszönöm szépen, hogy itt voltál velünk. Aki hallja, adja át!

A nyilatkozat ennek a cikknek a csatolmányai között található: http://www.wesley.hu/cikk/met-egyhazi-statuszanak-megerositese

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése